Gratis läkarbesök online (under 20 år + över 85)

Att gå till läkaren är aldrig kul! Det brukar ju bero på att man på något sätt inte mår bra eller att man är sjuk och behöver rådgivning. Att ge sig iväg till sjukhuset eller till en vårdcentral innebär dock att man måste utsätta sig för att smittas av andra och kanske till och med smittar andra. Och ibland kan det ju vara så illa att man inte kan ta sig ut genom dörren utan hjälp. Därför är det fantastiskt med de nya lösningarna som finns på marknaden idag.

Nya lagar kommer förändra marknaden

Sedan januari 2018 är det möjligt att få gratis vård via nätet. Det går ut på följande sätt att man registrerar sig på en särskild sida och sedan kommer man kunna få tillgång till att tala med en läkare när det passar en själv.

Man kan alltså sätta upp ett möte på nästan vilken tid på dygnet som helst, beroende på vilket tjänst som man använder. Det här har verkligen revolutionerat marknaden på många sätt.

Fördelar med detta

Det finns många fördelar med den här formen av tjänster. Dels så är det mer tillgängligt och man slipper åka in till en vårdcentral när man är sjuk. Ibland kan det ju finnas risker att man smittar andra eller blir smittad av andra när man åker in till ett sjukhus eller en vårdcentral.

Det är dessutom gratis för alla som är under 20 år och för alla som är över 85 år. Man kan även få sina recept förnyade om man har uppgett all nödvändig information. Man kan dock inte boka in ett möte om man inte är över 18 år utan målsmans tillstånd.

Kritik mot detta

Det finns dock de som inte är så exalterade över det här som oss andra. Det som upprör är att även om läkarbesöket är gratis för patienten så kommer det kosta någon i slutändan.

Räkningarna, cirka 300 kr för att tala med en sjuksköterska och 600 kr för att tala med en läkare, skickas till patientens landsting. Problematiken ligger i att de som inte är så värst sjuka kanske kommer att få ta del av skattepengarna för att rådfråga en expert istället för att en som är allvarligt sjuk ska få tillgång till den vård som denna behöver.

Det är såklart något som man kan diskutera länge men vi som har kollat in i den här marknaden är överens om att även om det finns några nackdelar så är fördelarna fler. Det här är något som kan revolutioner sättet på hur vi besöker läkare.

Exempel på appar

De tre apparna som vi har kollat in är bland annat KRY, Medicoo och Doktor.se. Dessa innehåller mer eller mindre samma funktioner men det finns några saker som vill gillar mer än andra med dessa. Doktor.se har fått mycket kritik på grund av hur faktureringen fungerar.

Som tidigare nämnt går alltså patienternas räkningar till landstingen. I KRY och Medicoo är det mer ett alternativ som fungerar för de som har högkostnadskort hos sin lokala vårdcentral.

KRY är ett säkert alternativ

Om man vill prova den här nya typen av teknologi så är KRY ett riktigt bra alternativ. Man kan enkelt sätta upp ett möte med en läkare eller sköterska när det passar en själv bra. Det här är väldigt behändigt och man kan välja om man vill använda sig av sitt högkostnadskort vilket är väldigt fördelaktigt.

En fördel med den här appen är att man kan även boka in ett möte med en psykolog om man skulle behöva den sortens av hjälp. Detta är väldigt enkelt och behändigt. I vissa fall kan man även får recept utskrivna och förnyade via appen. Och om man betalar en lite summa extra så kan man även få sin medicin hemskickad direkt till ens dörr.

Medicoo

Det som vi gillade mest med Medicoo var att man kunde välja om man skulle chatta eller tala i ett videosamtal med en expert. Man kan välja om man vill prata med en läkare eller med en sköterska. Att chatta med en läkare är väldigt enkelt och man behöver ofta inte ens boka in ett möte eftersom det finns många experter tillgängliga hela tiden.

På så vis är det enkelt att snabbt klargöra om det är så att man måste åka in till en vårdcentral eller ett sjukhus och kolla upp något, eller om det räcker med att man behandlar sina åkommor själv hemma.

I många fall är det inget allvarligt men ändå måste man sätta sig i bilen, på bussen eller kanske till och med cykla in till vårdcentralen för att få enkla instruktioner om hur man ska behandla sig själv. Just därför anser vi att de här apparna är framtiden och det är något som vi kommer använda oss av i framtiden.