Receptbelagda mediciner

pillerIdag har allting blivit enklare, snabbare och smidigare och utvecklingen går mycket snabbt. När man handlar hos ett av de stora och välkända nätapoteken så kan man vara helt säker på att saker och ting går rätt till och att man får de mediciner man önskar.

Det enda som behövs för att handla sina receptbelagda mediciner på nätet är att man har sin e-legitimation redo. Man kan använda sig av både BankID, Mobilt BankID och andra e-legitimationer.

Europeiska nätapotek som säljer receptbelagda mediciner med recept på köpet

LogoRecensionReceptFri frakt
EuroClinix LogoEuroClinix
Besök
121DocLogo121Doc
Besök
Health Express logoHealthExpress
Besök
Llyods Apotek LogoTreated
Besök
Shy2BuyShy2Buy
Besök
WeightWorldWeightWorld
Besök

Se fler produkter hos Getupbuddy.com

Apotek och utbud

Oavsett om man handlar från ett vanligt fysiskt apotek, eller om det är ett av de olika nätapoteket som finns på marknaden idag man väljer att handla från så kan man räkna med att utbudet är stort. Idag säljs inte endast mediciner, utan även smink, hudvård med mera. Man kan med andra ord köpa både värktabletter, nässprej, puder, läppstift, ansiktsvatten, peeling och rakhyvlar från ett och samma ställe.

Att slippa springa runt i olika butiker och att slippa handla från flera olika nätbutiker är skönt och då vi, som nämnt ovan, är vana vid att saker och ting går snabbt och enkelt så är det också det vi kräver när oavsett om det är mediciner, mat, kläder eller något annat vi handlar.

När man handlar receptbelagda mediciner på ett nätapotek krävs det, av förklarliga skäl, att man loggar in så att man kan identifiera sig. Det är enkelt gjort med hjälp av e-legitimation, så det tar inte många extra sekunder. När man väl loggat in så är det bara att välja ut de mediciner man ska ha och sedan väljer man själv vart de ska levereras.

Då det finns ett så stort utbud av receptfria mediciner samt produkter inom andra kategorier, så som skönhetsvård med mera, så är det lätt att köpa många olika varor på en gång. Det är alltid positivt när man hittar butiker, eller som i detta fall, apotek, som har både de produkter utan recept som  man vill ha och de receptbelagda mediciner man behöver.

Recept – hur funkar det?

För att man ska kunna hämta ut receptbelagd medicin krävs det att en läkare har skrivit ut receptet. Det är inga konstigheter, utan det går till som så att man besöker en läkare för sina problem, recept skrivs ut och sedan skickas det elektroniskt till apoteket. Om det skulle vara så att du får ett pappersrecept så ska du ta det med dig när du går till apoteket för att hämta ut medicinen.

Då det är väldigt många mediciner som är på recept är det också så att de flesta vuxna personer åtminstone någon gång har hämtat ut medicin på recept på ett apotek. Bland de yngre generationerna är det dock vanligt att man valt att använda sig av nätapoteken där man kan be om att få sin medicin hemskickad utan att själv behöva gå till ett fysiskt apotek.

Att det är så vanligt bland de yngre att sköta det via nätet kommer knappast som en överraskning. Att använda sig av e-legitimation och att sköta sina ärenden på nätet är vardag för de yngre generationerna, men för de äldre är det ofta så att man väljer att gå till apoteket.

När man har recept på medicin som man ska äta hela tiden så fylls det upp med nya recept konstant. Du måste dock ha koll på dina recept, eftersom det kan vara så att du tror att du har recept, men att det är utgått eller att du hämtat ut allt som finns på ett specifikt recept.

För att hålla koll på dina recept så kan du antingen be personalen på apoteket att ge dig en lista över dina receptbelagda mediciner eller så kan du logga in i ”Mina recept” med hjälp av en e-legitimation.

Hur man än väljer att ha koll på sina recept så är det så att man själv kan ringa för att fylla på dem, eller så krävs det att man träffar en läkare för att få påfyllning av sina recept. Detta är olika beroende av tillstånd, sjukdom etcetera, så om det är olika för dig och en kompis så är det för att ni har olika sjukdomar/tillstånd och läkaren bedömer olika.

Topplista – Sveriges bästa nätapotek

LogoRecensionFri frakt
EuroClinix LogoEuroClinixJa Besök
Meds LogoMedsJa Besök
Apoteket365Apotek365Från 19kr Besök
121DocLogo121DocJa Besök
Mecindo LogoMecindoFrån 599kr Besök
Shy2BuyShy2BuyJa Besök
Health Express logoHealthExpressJa Besök
Natural Hemp life logoNaturalHempFr 500kr Besök

Rabatt och högkostnadsskydd

Med hjälp av det rabattsystem som kallas för högkostnadsskydd så begränsas dina kostnader för medicin under ett år till 2250 kronor. Detta innebär att oavsett hur dyra dina mediciner är så kommer du aldrig att behöva betala mer än den summan. De kostnader som överstiger detta belopp betalas av landstinget.

De mediciner som ingår i högkostnadsskyddet är de flesta som skrivs ut på recept samt förbrukningsartiklar inom stomi, sådana som behövs för att tillföra kroppen medicin samt sådana som behövs för egenkontroll av medicinering.

Högkostnadsskyddet fungerar likt en trappa där man får mer rabatt ju högre kostnader man har. Man klättrar i trappan för varje nytt inköp och efter det att man nått 2250 kronor så får man ett frikort som räcker resten av den 12-månadersperiod som man påbörjade de rabatterade betalningarna.

Det finns regler för uttag inom högkostnadsskyddet och dessa är följande (enligt Apoteket.se):

  • ett medicinuttag på recept får avse högst 3 månaders förbrukning
  • ett nytt uttag med förmån kan göras först när det gått 2/3 av den tid som det förra uttaget ska täcka, beräknat efter doseringen på receptet. Ett nytt uttag för tre månaders förbrukning godkänns alltså tidigast med förmån efter två månader
  • Förskrivarens arbetsplats måste finnas som en läsbar streckkod på receptet. Förskrivaren ska också markera på receptet att apoteket ska expediera medicinen med förmån
  • Om du inte vill vara med i högkostnadsbasen men ändå vill utnyttja högkostnadsskyddet måste du alltid ha med dig högkostnadsbevisen när du köper medicin på recept

Som alltid finns det undantag och de ser ut såhär (enligt Apoteket.se):

  • Du får köpa en större mängd medicin på en gång eller oftare än gränsen för förmånen, men då måste du själv betala hela kostnaden för den mängd som överstiger ett uttag på receptet
  • Vis särskilda skäl, till exempel en längre utlandsvistelse, kan du få hämta ut medicin med rabatt för längre tid än tre månader. Du måste då kunna styrka det särskilda skälet
  • Födelsekontrollerande läkemedel (p-piller/p-sprutor) är generellt undantagna från tremånadersregeln

Många fördelar med receptbelagd medicin på nätet

Att det är vanligt att man väljer att hämta ut sina receptbelagda mediciner på nätet visas klart och tydligt i en undersökning gjord av Apotek Hjärtat under september månad 2018. Enligt denna undersökning är det 28 %, alltså fler än var fjärde, person som har beställt hem sina receptbelagda läkemedel någon gång.

Anledningarna till varför man väljer att göra det istället för att gå till ett vanligt fysiskt apotek är att det är snabbare, mer bekvämt samt att man ändå tänkt handla apoteksprodukter på nätet.

För dem som svarar att det istället ofta blir att man handlar sina receptbelagda mediciner på ett vanligt fysiskt apotek så handlar det främst om att man är lite sent ute och alltså inte hinner vänta in leverans från ett nätapotek.