Läkare online

läkare i mobilen

När man ska på läkarbesök brukar det vara så att man får en läkartid efter det att man kontaktat sin vårdcentral och beskrivit sina problem/symptom. Idag är det istället så att man kan skynda på denna process väldigt mycket genom att istället sköta sina läkarbesök online. Detta är en lösning som blir alltmer populär och de flesta tar emot nyheten med öppna armar!

För de yngre generationerna som har bra vana av datorer och internet så är detta ett ganska självklart och naturligt steg, men för de något äldre generationerna så är det mindre populärt. Trots att det är smidigt och snabbt för personer som förstår hur man ska använda tjänsten så betyder inte det att det blir enkelt och snabbt för en äldre person.

Först krävs det ju att man är van vid hur man använder internet, e-legitimation med mera. Detta är främst de yngre generationernas sätt att leva, vilket innebär att det är något som vi kommer att få se mer av i framtiden.

Även de Engleska nätapoteken erbjuder läkarbesök online! Läs mer om detta på Getupbuddy.

Vård när det passar dig

Idag fokuseras det mer och mer på att ta fram och erbjuda tjänster där man som kund/patient får styra mer över tiden. Från tidigare är vi vana vid att få ”gilla läget”, trots att vi kanske inte får en läkartid förrän lång tid framöver, men idag kan vi få hjälp direkt genom att använda oss av läkare online.

Det är, och har varit, långa väntetider i vården och det gör att det blir jobbigt när man behöver hjälp av en läkare. Om det problem man har inte anses tillräckligt akut så får man snällt vänta och i vissa fall får man inte någon hjälp alls. Detta, i kombination med en mängd andra saker, gör att det är fler som vänder sig till vård online.

Det är väldigt trevligt att få känna att man dels får snabb hjälp och dels att man blir sedd. Att ringa sin vårdcentral och vänta i långa köer bara för att få veta att det man lider av inte anses vara akut och att man därför inte kan räkna med hjälp är inte kul. Man känner sig osynlig och det blir också så att man kan känna sig ledsen, eftersom ens egna problem inte tas på allvar.

Genom att istället välja läkarbesök online så är man garanterad hjälp och, kanske viktigast av allt, man är garanterad att få känna sig sedd istället för att känna sig ”i vägen” som man ibland kan känna på vårdcentralen. Det är stressigt och det är mycket att göra inom vården så det är kanske inte så konstigt att det blir lite otrevliga svar man får ibland när man ringer, men samtidigt är det en stor lättnad att slippa det jobbiga mötet som ett samtal till vårdcentralen ofta innebär och istället få hjälp snabbt och dessutom med ett trevligt bemötande.

Man får svar på sina frågor och man får hjälp med de problem, eller det problem, som man har dygnet runt. Detta är fantastiskt om man exempelvis vaknar upp mitt i natten av något besvär och behöver ha ett recept utskrivet på morgonen. Det kan handla om att man exempelvis har en urinvägsinfektion, ett munherpes-utbrott som kräver lite starkare preparat eller liknande.

De flesta symptom kan man ju vänta en dag med att få recept, men att ha möjligheten att få det snabbt gör att man inte behöver ställa in möten på jobbet eller liknande. Man kan vakna på natten, kontakta en läkare online, få svar på sina frågor och en diagnos samt ett recept som skickas in direkt. Att det är så effektivt med läkarbesök online är en stor del av varför det är så många som numera vänder sig till denna tjänst, men som ni kan se ovan så finns det andra anledningar att välja läkare på nätet också. det beror helt enkelt på individen och vad man anser vara viktigt.

Personligt möte

Man kan ibland möta läkare via onlinetjänsterna genom videosamtal, men ofta är det så att man får hjälp skriftligt. Det är lite olika beroende av vilken av dessa tjänster man väljer att använda sig av, så det är klokt att undersöka vilka läkartjänster online som passar en själv bäst.

Medan vissa tycker att det är skönt att få så mycket skriftlig kommunikation som möjligt så känner andra att de vill ha ett mer personligt möte genom att träffa läkaren via video. Som tur är så erbjuds både och, så man behöver inte vara orolig över att hamna i en situation där man inte kan få hjälp på det sätt man själv önskar. Överlag så är detta en tjänst som öppnar upp för betydligt fler val och möjligheter för dig som patient, så vår rekommendation är att testa så fort man behöver komma i kontakt med en läkare.

Det är en generationsfråga hur man vill träffa sin läkare och många av de äldre skulle aldrig komma på tanken att kontakta en läkare på detta sätt. Jämfört med de yngre generationerna där det är högst ”normalt” blir det en stor skillnad och det har först och främst att göra med att vi ser på internet på olika sätt beroende av vilken generation vi tillhör.

Vad ett ”personligt” möte innebär har vi olika åsikter om och för många är det personligt nog med ett videosamtal. Det bästa med denna tjänst är att man kan välja om man vill ta del av den eller inte. Tycker man att det fungerar bra med med den vanliga vården så finns det kanske ingen direkt anledning att använda sig av denna typ av tjänst. Man kan såklart alltid mixa och använda sig av både läkare online och vanliga personliga möten på vårdcentral eller på sjukhus. Det finns någonting som passar alla, så det bästa är att testa sig fram.

Vilken läkare online ska jag välja?

Det finns ett flertal olika aktörer inom denna marknad och då alla är trygga och säkra att använda så kan man välja utifrån andra preferenser än just vad som är mest tryggt. Det gör att det blir lite mer spännande att välja, eftersom det öppnar upp för att man undersöker annat lite mer noggrant.

Vi har varit inne på att det finns möjlighet att testa sig fram tills dess att man hittar den läkartjänst som man själv trivs bäst med och det är en otroligt bra utveckling. Det finns mängder av olika anledningar till att man inte vill besöka en läkare på det vanliga sättet och att då erbjudas möjligheten att kunna få hjälp via nätet är verkligen lyx!

Vissa tycker att det är pinsamt med vissa problem och då kan det vara skönt att kunna vända sig till en läkare som man inte möter öga mot öga. Detta är en viktig del av varför man väljer att använda sig av läkare online och för vissa är det den enda anledningen. För andra är det annat som ligger till grund för varför man väljer att träffa en läkare på det här (moderna och snabba) sättet.

För att man ska hitta rätt läkare online så är det bra att man själv gör lite research och jämför de olika alternativen. Att kolla med personer man har i sin närhet som redan testat är också ett bra sätt. Sedan är det klokt att kolla upp vad andra har att säga om de olika läkartjänsterna, för med recensioner från andra användare får man ofta en bra helhetsbild.