Medicoo: Sveriges nya metod till basvård

medicoAtt träffa en läkare via en app blir allt vanligare och vanligare. Sveriges regering har beslutat och satsar på att fler virtuella vårdcentraler. Det senaste året har besöken hos läkare på nätet ökat starkt i Sverige och är på väg att bli bäst i världen på så kallad e-vård.

Vilket helt enkelt betyder att en patient träffar en läkare via sin mobil surfplatta eller dator. Det är ett ganska smidigt system genom att man legitimerar sig själv via sitt sitt bank-id och bokar sedan en tid som bekräftas via mejl och/eller sms. Sveriges befolkning ska nu börja välja dina olika vårdgivare online.

Vad är Medicoo?

Medicoo är en digital version av din vårdgivare. Det betyder om du kanske behöver hjälp snabbt men har inte en vårdcentral eller din husdoktor tillgängligt så kan man använda sig av tjänsten Medicoo. Där kan du kontakta legitimerade läkare och specialistläkare under dina villkor, när du vill och vart du än är.

Det är viktig för dig att kanske tänka på att detta är en tjänst om du enbart har lättare bekymmer utan att en läkare behöver göra en fysisk undersökning. Läkare kan skriva ut recept om det döms att du behöver medicin och ett “e-recept” kommer skickas till din e-post och du kan hämta ut det på ditt lokala apotek.

Fördelarna med Medicoo?

Vårdtjänster som Medicoo erbjuder är så pass nytt i Sverige att någon statlig statistik finns inte, men enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) har besöken med offentlig finansiering ökat från noll 2016 till fler än 20 000 i månaden under hösten 2017.

Som privatperson finns en hel del fördelar att kunna kommunicera med en läkare på nätet.

  • Den främsta fördelen är att det har blivit lätt för personer som bor långt från en vårdcentral kan nu ha tillgång till vård på ett enkelt vis.
  • Man slipper ta ledigt från jobbet, vänta i en tråkig telefonkö eller väntrum i flera timmar.
  • En av de bästa attributen måste ändå vara att man kan ha tillgång till svensk vård om du är utomlands.

I relation till vårt samhälle, tanken är att e-vård kommer nu försöka avlasta primärvården. Men eftersom e-vård fortfarande är så pass nytt så får vi vänta och se till vilken utsträckning det kan avlasta primärvården.

Vad är dåligt med Medicoo?

Konceptet med e-vård har även fått en del kritik. Kritik har riktas mot om det verkligen kommer vara mer kostnadseffektivt för samhället att ha läkare på nätet. Speciellt om redan ett system som vårdguiden 1177 redan existerar.

Andra läkare poängterar att en viktig del av läkarens jobb är att se en patient fysiskt för att kunna göra en bra bedömning. Att kunna identifiera orsaker och potentiella sjukdomar eller infektioner är en stor del av en läkarutbildning.

Vilket också är knutet till läkarens bedömning till vilken medicin en patient behöver. Det betyder att det kan finnas en risk till sämre kvalitet eller felbehandling av patienter.

Ett videosamtal kan möjligen ge ett stöd till nätläkaren beslut om vilken behandling passar för en patient, men det finns även en möjlighet att kunna kontakta sin läkare via e-post eller ett kontaktformulär. Dessa typer av tjänster kan lättare leda till felbehandlingar eftersom man får inte samma information som via ett direkt möte.

Men från en läkares åsikt, så kan dessa typer av tjänster underlätta den administrativa delen för en läkare. Patienter kan skicka in foton och en beskrivning av deras hälsoproblem som sedan en läkare kan använda till deras journal.

Men det kan vara igen en situation där en patient kan feldiagnisera sig själv eller beskrivning via meddelande kan bli felläst.

Vad har dom för tjänster?

Medicoo anser sig själva vara en del av vårdcentralen och känner att många patienter enbart behöver råd från en läkare. Ibland krävs en remiss, recept eller sjukintyg.

Det är i princip dessa tjänster Medicoo vill kunna avlasta den primära sjukvården med. På deras hemsida kan du gå igenom sjukdomskategorier där du kan identifiera olika symptom och det är främst dom som behandlas av deras nätläkare.

Medicoo samarbetar med landsting och privata aktörer för att kunna erbjuda provtagning och medicinska utredningar. Dom erbjuder sina patienter möjlighet till återbesök vilket är en uttalad brist hos dagens digitala vårdbolag.

Om du behöver något simpelt utfört som t.ex. Kolla ditt blodtryck så finns det nu många apotek som utför detta. Om du vill att en officiell läkare gör det så gör såklart även Medicoo detta om du besöker dom. Om du behöver till exempel ett blodprov så kommer läkaren ge ett blodprovsremiss som du kan printa ut och sedan ta med dig till provtagningsmottagningen.

Som vanligt skickas resultaten till din läkare som sedan kommer kontakta dig med resultaten. Information om åkommor och medicinska formulär finns idag i sin helhet på svenska, engelska och arabiska och kan med fördel användas helt utan tolk. Det språkliga utbudet kommer successivt att öka.

Kostar det? Och i så fall hur mycket kostar det?

Ett läkarbesök kostar 250 kr. Är du under 20 eller 85 år gammal så är tjänsten gratis. Om du har ett högkostnadskort så kan det användas vid läkarbesök. Det är relativt enkelt att betala via kort, banköverföring eller en e-post faktura. Medicoo har öppet dygnet runt vilket kan vara till otrolig tjänst om du har problem mitt i natten eller du är utomlands.

Hur fungerar det med datasäkerhet och liknande skydd av personuppgifter?

Datasäkerhet har blivit en viktig aspekt för många eftersom mer känslig information sparas på nätet eller olika servers. Medicoo datatrafik och sparad information är krypterad. All privat information av patienter är sekretessbelagt i enlighet med GDPR och patientdatalagen (PDL).

Om det är så att du behöver tillgång till din journal så kan du skriva till Medicoo support så kan dom hjälpa dig med det. Som sagt, vård på nätet kommer öka i samhället och bli mer vanligt. Det läggs mer ansvar på patienten att sköta det administrativa medans läkare kan få mer press på att diagnosera rätt under andra omständigheter än vad dom är tränade till.

Besök Medicoo